מצפה הכוכבים ברקת - קוד מצפה רשמי Bareket observatory IAU B35

כיול אסטרומטרי - קליברציה של תמונות מטלסקופ

הפקת מידע אסטרונומי - אסטרומטריה (חישוב מיקום האובייקט בשמיים)

 

זוהי סוגיה מורכבת ומרכזית בעיבוד נתונים. הגישה הפשוטה ביותר היא לחשב הסטה לינארית ב-X ו-Y אל מול תמונת ייחוס, ולאחר מכן ליישם הסטה זו ולערום את התמונות, אחת על גבי השנייה.
הגישה הזו מניחה שהשדה לא השתנה במהלך החשיפות.
אך באופן כללי, יהיו שינויים בשדה, וכמו כן גם עיוותים שונים. נתון זה הופך לרלוונטי במיוחד כאשר יש צורך בבניית מוזאיקות, או בשילוב של נתונים אשר נלקחו מטלסקופים שונים.

 

pluto_bareketתמונה : תנועת כוכב הלכת הננסי פלוטו, ביחס לכוכבי הרקע. צילום : טלסקופ האינטרנט.

 

הגישה הטובה ביותר היא לקשר כל תמונה לקואורדינטות שמימיות, ולעשות את התיאום הכולל ביחס אליהן, ולא לקואורדינטות ה- X/Y בתמונת הייחוס.
בצעד הראשון,יש לעדכן את נתוני התמונה FITS HEADER המתאימים, כך שיוכלו להיקרא באופן תקין על ידי תוכנות עיבוד הנתונים השונות.
בעיקרון זוהי מטריצה הכוללת את זווית המיקום בשמיים. הערכים שלהם מוכפלים ב- (+1) או ב- (-1) כדי לשקף את היפוך הצירים. לאחר מכן כל המטריצה מוכפלת בערך הפיקסלים במעלות. 

פרטים נוספים ניתן למצוא ב- FITS WCS standard
zero order astrometric solution - ניתן להשיג מיקום אובייקט באופן אוטומטי ע"י השוואה של מיקומי הכוכבים בתמונה מסויימת עם מיקומי כוכבים בקטלוג ייחוס (הזמינים באופן מקוון ב- CDS לדוגמא).

 

בשלב השני, פולינומים דו-מימדיים מותאמים לתמונה, תוך כדי חישוב האובייקטים הנראים.
באופן זה ניתן להשיג דיוקים פנימיים בגודל של 1/10 פיקסל, בעוד האסטרומטריה היחסותית-גלובלית (כלומר, הפוזיציה ביחס לקואורדינטות השמימיות) מוגבלת ע"י הדיוק של קטלוג הייחוס. היתרון הגדול של גישה זו הוא שניתן לקחת סט אחר של תמונות של אותו השדה, לחשב את הנוסחא האסטרומטרית שלהם, ולשלב אותן עם אחרות.
ברגע שהנוסחא  האסטרומטרית ידועה, ניתן להשוות את השדות משני אובייקטים - גם אם הם בתמונות שדה שונות.

 

להרחבה - מדידת אורך הסילון בגלקסיה M87

 

 

 

הידעת ?

 

מצפה הכוכבים ברקת ערך 2 שידורים ישירים של גרמי השמיים העמוקים לנאס"א (NASA סוכנות החלל האמריקנית).

 

כחלק מהשידור המיוחד צילמנו גרמי שמיים כגון גלקסיות, ערפיליות, צבירי כוכבים ואפילו אסטרואיד.

תוך כדי הסרט הופנו שאלות מהצופים וניתנו הסברים מפי אסטרונום.

 

התמונות מהשידור עובדו לקטעי מוסיקה ייחודיים לכבדי ראייה, אשר העניקו לכולם הזדמנות 'לראות' את היקום.

 

צפו בסרט ה V.O.D מהשידור:
שידור ישיר לנאס"א (NASA) מטלסקופ האינטרנט הישראלי NASA's Deep-space voyage webcast

 

 

 

 

מרחק ערפילית המשקולת מאתנו הנו כ-1,360 שנות אור, ערך בהירותה הנראית 7.4+ מגניטודה. השתמשו בפלניספרה - מפת הכוכבים הסובבת בכדי למצוא את קבוצת הכוכבים דולפין (Delphinus). זוהי קבוצה האופיינית לשמי הקיץ, וממקום ללא...
קרא עוד...
M27 - ערפילית המשקולת
הידעת!
הקבוע הקוסמולוגי וחוק האבל - קבוע האבל נקרא על שמו של האסטרונום אדווין פ.האבל, שהדהים את העולם בשנת 1920 לאחר שהסיק כי היקום שלנו ממשיך להתרחב מאז 'נולד' לפני 13.7 מיליארד שנה. בסוף 1990, גילו אסטרונומים כי התרחבות זו הנה מואצת. קביעת שיעור ההתרחבות היא קריטית להבנה של הגיל וגודלו של היקום.באמצעות צפייה בתת אדום, ניתן לראות מבעד לשכבות אבק בחלל, ולספק מדידות טובות יותר של...קרא עוד