‏ פברואר 2008

www.bareket-astro.com

 

 

לראשונה בהיסטוריה - משימת טלסקופ החלל HUBBLE קבלה אור ירוק בהתבסס על נתונים שצילמו חברי הארגון AAVSO האמריקאי באמצעות טלסקופ האינטרנט הישראלי, הממוקם בישוב מכבים.

לפעמים טלסקופים קטנים עוזרים לגדולים...

 

תקציר

ההכרעה בנוגע למשימה של טלסקופ החלל התבססה על מידע שהופק על-ידי חוקר באמצעות מערכת טלסקופ האינטרנט שפותחה בשיתוף פעולה ישראלי-אמריקאי-אוסטרלי חובק עולם.

הארגון האמריקאי AAVSO  היה זקוק לעזרה בעקבות בקשה מצוות טלסקופ החלל האבל ואוניברסיטת וושינגטון וביקש סיוע בתצפיות על כוכב משתנה המכונה SDSS091908.

צוות טלסקופ החלל האבל HUBBLE חשש מסכנה פוטנציאלית היכולה לנבוע מצפייה באובייקט זה, שכן הוא עלול להתפרץ ולגרום לנזק משמעותי לחיישנים בהם משתמש טלסקופ החלל בתצפיותיו על היקום.

צוות טלסקופ החלל רצה להיות בטוח שהמערכת הנ"ל הנה יציבה ובעלת בהירות נמוכה טרם התצפית ב SDSS091908.  אם הדסקה  הייתה נתונה במצב לא יציב, ומתבהרת מאוד, חלק מן הציוד העדין של טלסקופ החלל היה עלול להיפגע.

כאן הגיעו ה"טלסקופים הקטנים" של רשת טלסקופ האינטרנט לעזרה, בעת שספקו מידע  שעל-פיו התקבלה ההחלטה בנוגע לכיוון טלסקופ החלל באמצעות התצפית בטלסקופ האינטרנטי הישראלי, באמצעות רשת האינטרנט. הכול מבלי לזוז מהמשרד בארה"ב.

באמצעות הטלסקופ המשוכלל המותקן במצפה הכוכבים במכבים – ניתן לעקוב ולחקור את צפונות היקום מהבית או מהכיתה ולמעשה מכל מקום על פני כדור הארץ. ניתן לכוון את הטלסקופ הרובוטי לכל מקום רלוונטי בשמים ולצלם אותם במלוא הדרם.

 

 


 

 

לראשונה בהיסטוריה - משימת טלסקופ החלל HUBBLE קבלה אור ירוק בהתבסס על נתונים שצילמו חברי הארגון AAVSO האמריקאי באמצעות טלסקופ האינטרנט הישראלי, הממוקם במצפה הכוכבים ברקת בישוב מכבים.

ההכרעה בנוגע למשימה של טלסקופ החלל התבססה על מידע שהופק על-ידי חבר הארגון והמנכ"ל לשעבר Bill Dillon AAVSO (American Association of Variable Star Observers). את המידע הפיק החוקר באמצעות מערכת טלסקופ האינטרנט שפותחה בשיתוף פעולה ישראלי-אמריקאי-אוסטרלי חובק עולם.

 

 

בתמונה : טלסקופ האינטרנט הישראלי.

 

לפעמים טלסקופים קטנים עוזרים לגדולים. במקרה זה הטלסקופים הקטנים היו שייכים לרשת טלסקופ האינטרנט www.bareket-astro.com   בה עושים שימוש בטלסקופים בעלי קטרים 380 מ"מ. הטלסקופ הגדול היה טלסקופ החלל המפורסם האבל.

הארגון האמריקאי AAVSO היה זקוק לעזרה בעקבות בקשה מצוות טלסקופ החלל האבל ואוניברסיטת וושינגטון וביקש סיוע בתצפיות על כוכב משתנה (Cataclysmic) המכונה SDSS091908.

צוות טלסקופ החלל האבל HUBBLE חשש מסכנה פוטנציאלית היכולה לנבוע מצפייה באובייקט זה, שכן הוא עלול להתפרץ ולגרום לנזק משמעותי לחיישנים בהם משתמש טלסקופ החלל בתצפיותיו על היקום.

כאשר נשאל ביל, החוקר שהשתמש בטלסקופ האינטרנטי הישראלי על חלקו באירוע ההיסטורי השיב : "לפעמים טלסקופים קטנים עוזרים לגדולים. במקרה זה הטלסקופים הקטנים היו שייכים לרשת טלסקופ האינטרנט (www.bareket-astro.com), בה עושים שימוש בטלסקופים בעלי קטרים עד 380 מ"מ. הטלסקופ הגדול היה טלסקופ החלל המפורסם האבל.

בטלסקופ החלל האבל, או בקיצור HST, השתמשה ד"ר פאולה סזקובי (Dr. Paula Szkody) וקולגות מאוניברסיטת וושינגטון בכדי לחקור כוכבים ננסיים לבנים משתנים המכונים CVs. כוכבים לבנים הם דחוסים ביותר שכילו כמעט את כל ה"דלק" הגרעיני שלהם וקרסו עד לגודל קטן מאוד.

ככלל לננס לבן יש רדיוס של כ-0.01 ביחס לרדיוס השמש, אך בעל מסה דומה, לכן הוא בעל צפיפות חומר הגבוהה כמעט פי מיליון ממים !

למערכת אותה מדדו SDSS091908 ננס לבן המקיף כוכב הדומה לשמש שלנו. הכוכבים במערכת כה קרובים, עד כי כוחות הכבידה של הננס הלבן מושכים גז מהכוכב (שמש) השני. גז זה נע סביב הננס הלבן ויוצר דסקה.

ד"ר פאולה סזקובי השתמשה בטלסקופ החלל בכדי לראות אם ניתן למדוד את טמפרטורת הננס הלבן ואת זמן המחזור שלו. נתונים אלו יכולים להיות בעלי ערך רב לתיאורטיקנים, ביצירת מודלים מבניים של ננסים לבנים.

באיור : כוכב משתנה בנובה ננסית Image courtesy of © Mark A. Garlick / space-art.co.uk.

מכיוון שהדסקה מסביב לננסים הלבנים מתאפיינת לפעמים באי יציבות ועלולה להתבהר בדרמטיות בפרק זמן קצר מאוד – צוות טלסקופ החלל רצה להיות בטוח שהמערכת הנ"ל הנה יציבה ובעלת בהירות נמוכה טרם התצפית ב SDSS091908.  אם הדסקה  הייתה נתונה במצב לא יציב, ומתבהרת מאוד, חלק מן הציוד העדין של טלסקופ החלל היה עלול להיפגע. כאן הגיעו ה"טלסקופים הקטנים" של רשת טלסקופ האינטרנט לעזרה, בעת שספקו מידע שעל-פיו התקבלה ההחלטה בנוגע לכיוון טלסקופ החלל.

מדבריו של החוקר ביל, שדיבר בהתלהבות וניצוץ בעיניו : "זו הייתה הפעם הראשונה שהייתה לי גישה לרשת טלסקופים חובקת עולם בצילום SDSS091908, כל טלסקופ ממוקם כשמונה שעות (ביחס לזמן גריניץ') אחד מן השני, כך שניתן להתחקות אחר אובייקטים במשך 24 שעות ביממה, ולא להיות מושפעים מזריחת השמש המקומית.

בתחילה, צילם ביל את האובייקט באמצעות טלסקופ האינטרנט הממוקם בניו-מקסיקו, לאחר מכן השתמש בטלסקופ הנמצא באוסטרליה וחתם את התצפית בטלסקופ האינטרנטי הישראלי הממוקם בישוב מכבים, עם 5 דקות נותרות בלבד לפני קבלת ההחלטה. הכול מבלי לזוז ממשרדו בארה"ב, באמצעות רשת האינטרנט.

אסטרונומים מקצועיים משתמשים ברשת טלסקופים כבר מספר שנים בכדי לצלם ממקומות שונים בעולם, אך זו הפעם הראשונה בה התאפשרה יכולת דומה לחוקרים עצמאיים אשר השתמשו במידע לתמוך במשימת טלסקופ חלל.

על פרויקט טלסקופ האינטרנט :

המערכת מאפשרת לראשונה שליטה על טלסקופים רובוטיים במצפה כוכבים בישראל מכל מקום על פני כדור הארץ ופתוחה גם לשימוש ציבורי. באמצעות הטלסקופ המשוכלל המותקן במצפה הכוכבים במכבים – ניתן לעקוב ולחקור את צפונות היקום מהבית או מהכיתה ולמעשה מכל מקום על פני כדור הארץ. ניתן לכוון את הטלסקופ הרובוטי לכל מקום רלוונטי בשמים ולצלם אותם במלוא הדרם. כך ניתן לבצע עבודות מחקר ולצפות באסטרואידים, גלקסיות, כוכבי שביט, כוכבי לכת או סופרנובה.  אחת המטרות היא לאפשר לתלמידים בבתי הספר להשתמש בטלסקופ מהכיתה ולבצע עבודות מחקר אסטרונומיות.

 

טלסקופ האינטרנט הינו פרי פיתוח של מצפה הכוכבים ברקת בשיתוף המצפה השותף שלו בארה"ב. התוכנית פותחה על ידי צוות מצפה ברקת והיא מאפשרת לימוד מעשי של צפונות היקום, באמצעות טלסקופים וציוד עזר נלווה מהמשוכללים ביותר מסוגם בעולם. בעבר שליטה מרחוק על טלסקופים מקצועיים הייתה נחלתם של האסטרונומים המקצועיים בלבד, במוסדות ייעודיים, מרוחקים ומתוחמים. עולם האינטרנט שינה זאת ופתח אפיקים לעולמות אשר היו דמיוניים עד לפני שנים ספורות.

השליטה בטלסקופ האינטרנט הינה פשוטה, עד כי לפעמים שוכחים עד כמה מורכבת ועדינה המערכת הטלסקופית במצפה. ניתן להתחבר למערכת טלסקופ האינטרנט באמצעות קוד גישה וסיסמא ולהוריד תמונות מכל מקום על פני הגלובוס. צוות מצפה ברקת מסייע לגולשים במהלך התצפית. כתובת האתר של מצפה ברקת במכבים:  www.bareket-astro.com

באתר המצפה קיימים סרטי הדרכה להפעלת טלסקופ האינטרנט והמצפה מציע תוכניות סיוע ומימון לחוקרים המשתמשים בכלי הייחודי.

 

טלסקופ האינטרנט מעניק לראשונה חלון ליקום ממצפה הכוכבים ברקת אל המחשב שלך בזמן אמת, באמצעות טלסקופ האסטרוגרף 15", מצלמת סי.סי.די דיגיטאלית מקוררת, גלגל פילטרים מיוחד ועוד ; היושבים על גבי חצובה רובוטית אוטומאטית.

השליטה בטלסקופ מתבצעת ללא תוכנות מיוחדות ובקלות. ניתן להצביע על האובייקט המבוקש (כוכב, גלקסיה, ערפילית, צביר כוכבים, אסטרואיד, שביט, כוכב לכת וכו') במפת כוכבים באמצעות העכבר או לכתוב את הפקודות לטלסקופ עפ"י קואורדינאטות רצויות או שם האובייקט.

 

הטלסקופ - אשר נמצא על גבי חצובה רובוטית מתכוונן לעבר האובייקט ומצלם אותו.

התמונה שצלמת מופיעה על המסך בתום החשיפה, לאחר שאור הכוכבים עבר מרחק אדיר של אלפי שנות אור (ויותר) בחלל.

לאחר מכן ניתן להוריד את התמונות, לנתח את הנתונים לערוך אותן, לפרסם, להדפיס וליהנות !

 

 

 

 

 

 

 

לפרטים נוספים ניתן להיכנס לדף הבית של המצפה : WWW.BAREKET-ASTRO.COM

 

 

בברכת שמיים עטורי כוכבים,

צוות מצפה הכוכבים ברקת במכבים.

http://www.bareket-astro.com/