מצפה הכוכבים ברקת - קוד מצפה רשמי Bareket observatory IAU B35

אסטרואיד 2012 DA14 עובר ליד כדור הארץ | שידור ישיר

 

English
   

מעבר קרוב של אסטרואיד ליד כדור הארץ -- האם האסטרואיד יתנגש בנו?
האסטרואיד 2012-DA14 יעבור בסמוך לכדור הארץ בין יום שישי ושבת, 15.02.2013 (15 בפברואר). 
ההערכות מעידות על כך שהאסטרואיד יחלוף בטווח ה-27,700 קילומטר בלבד, מפני השטח של הפלנטה שלנו. לשם השוואה הירח מרוחק מאיתנו כ- 384,500 ק"מ.

חדש! - צפו בחומרים ראשונים מהשידור הישיר (חומרים נוספים יועלו לאתר המצפה בקרוב)
asteroid_2012_da14_s





שידור ישיר של מעבר האסטרואיד באתר מצפה הכוכבים ברקת! 
מטלסקופ האינטרנט הישראלי    15.02.2013, יום שישי
תחילת השידור 22:00,  משך השידור כשעתיים וחצי.
(האתר יפנה את הצופים אוטומטית אל דף השידור בעת המאורע)





כיצד ניתן לצפות באסטרואיד?


נקדים ונציין כי בכדי לראות את האסטרואיד באופן וויזואלי יש צורך במשקפת גדולה או טלסקופ.


הבהירות הנראית של האסטרואיד צפוייה להגיע עד מגניטודה 7.4+ נכון לרגע כתיבת המאמר, כלומר הוא צפוי להיראות חיוור כמעט פי 3 מהכוכב החיוור ביותר בו ניתן לצפות בעין בלתי מצויידת ממקום ללא זיהום אור.
בכל מקרה - האסטרואיד יראה בתור נקודה קטנה וחיוורת, ולא ניתן יהיה להבחין בפרטים על פניו בצפייה וויזואלית בטלסקופ.
גם בצילום דרך טלסקופ לא ניתן להבחין בפרטים על פני האסטרואיד, זאת מכיוון שרזולוציית הצילום של רוב הטלסקופים הקרקעיים אינה מספקת.

נכון להערכות הנוכחיות קוטר האסטרואיד 2012-DA14 הנו כ-45 מטר ומרחקו המינימאלי מכדור הארץ בעת המעבר הקרוב כ-28 אלף ק"מ, 0.000227561301185079 יחידות אסטרונומיות. מהירותו ביחס לכדור הארץ בעת המעבר צפויה להגיע לכ-7.8 ק"מ בשנייה.
האסטרואיד יחלוף ליד קבוצת הכוכבים העגלה הגדולה וכוכב הצפון, ביחס לצופה מישראל. מומלץ להיעזר בפלניספרה-מפת הכוכבים הסובבת בכדי למצוא את קבוצות הכוכבים בשמים.

 

האם האסטרואיד צפוי לפגוע בכדור הארץ?

האסטרואיד אינו צפוי לפגוע בכדור הארץ או הירח, או לגרום לתופעות כגון צונאמי או רעידות אדמה בכדור הארץ.
הסיכוי לפגיעת האסטרואיד עומד על 1:27,027,000 בלבד., דהינו קיים סיכוי של 99.99999630% שהאסטרואיד יפספס אותנו... 
אסטרואידים עוברים "ליד" מסלול כדור הארץ יותר מכפי שנוטים לשער, האסטרואיד 2010 TD54 לדוגמא - עבר ליד כדור הארץ במרחק של כ-46 אלף ק"מ בלבד! בתאריך 12.10.2010. קוטרו כ-10 מטר.

כאשר עוקבים אחר אסטרואיד או שביט - הטלסקופ עוקב אחר תנועת האובייקט ביחס לכוכבי הרקע. כך ניתן לתעד את בהירות האסטרואיד (פוטומטריה) ותנועתו גם במשך פרקי זמן ארוכים. האסטרואיד 2012 DA14 נע בתקופה זו במהירות גדולה ביחס לכוכבי הרקע - כך שבמהלך השידור הישיר הטלסקופ יתחקה אחר תנועתו ביחס לכוכבים.

סרט הארכיון מהשידור הישיר של השביט Garradd, ניתן להבחין בתנועת השביט ביחס לכוכבי הרקע במהלך כ-6 שעות


 
במצפה הכוכבים ברקת במכבים פועלת תוכנית לגילוי וניטור אסטרואידים (גופים קרובי ארץ), בה משתתפים גם תלמידי תיכון מחוננים. כחלק מהתוכנית תלמידים עוקבים אחר אסטרואידים ועורכים חישובים ומדידות אשר נכנסים למאגרי מידע בינלאומיים. לחצו להרחבה.


מה אצפה לראות במהלך השידור הישיר של האסטרואיד?
גם באמצעות טלסקופ גדול - האסטרואיד יראה בתור נקודה קטנה וחיוורת, ולא ניתן להבחין בפרטים על פניו בצפייה וויזואלית בטלסקופ.
גם בצילום דרך טלסקופ לא ניתן להבחין בפרטים על פני האסטרואיד, זאת מכיוון שרזולוציית הצילום של רוב הטלסקופים הקרקעיים אינה מספקת.
במהלך השידור: יעביר טלסקופ האינטרנט של מצפה הכוכבים ברקת תמונות אשר יציגו את תנועתו היחסית של האסטרואיד ביחס לכוכבי הרקע. התמונות יתעדכנו באופן אוטומטי באתר. לאחר מספר דקות הצופה יוכל להבחין ב'נקודה' נעה ביחס לכוכבים. זהו האסטרואיד 2012 DA14 !

בכדי לצפות בשידור יש להכנס אל אתר מצפה הכוכבים ברקת. הצופים יופנו באופן אוטומטי אל דף השידור הישיר.

   


 

מרחק צביר הכוכבים הפתוח 'כימה' מאתנו הנו כ-420 שנות אור, ערך בהירותו הנראית 1.6+ מגניטודה. הצביר מורכב מכוכבים רבים בעלי סוג ספקטרלי O, כאשר מסביב לצביר ערפילית החזרה מקסימה. זו ניתנת לצפיה בטלסקופים גדולים או באמצעות צילום בחשיפה...
קרא עוד...
M45 - צביר כימה הפליאדות
הידעת!
עבודה עם טלסקופ האינטרנט - בכל לילה של עבודה עם טלסקופ האינטרנט הישראלי, מצפה הכוכבים ברקת במכבים אוסף ומעבד מידע של כ- 1 מיליארד פיקסלים 2 Gbytes מידע המקביל ל 1,000,000 דפי ASCII מודפסים. קרא עוד