מופעי הירח והחודש העברי - פוסטר להורדה
פוסטר מופעי הירח - להורדה והדפסה, לשימושים חינוכיים בכיתה.
במסעו של הירח סביב כדור הארץ ניתן להבחין במופעיו.
מופעי הירח נגרמים כתוצאה מזווית הארה שונה של השמש ביחס לצופה מכדור הארץ.
כאשר הירח 'מלא' החצי הרחוק מכדור הארץ הינו חשוך, ולהיפך - בתחילת החודש העברי הירח נראה 'חשוך' לצופה מכדור הארץ, אולם החצי הרחוק מאיתנו מואר.
הירח סובב על צירו במשך 27 יממות 7 שעות ו 43 דקות (27.321662 יממות).
זהו גם פרק הזמן אותו מקיף את כדור הארץ, ולכן הצופה מכדור הארץ לעולם יראה רק את אותו הצד של הירח. פרק זמן זה מכונה בשם חודש כוכבי (סידרי Sidereal) והוא מחושב בתור פרק הזמן שלוקח לירח לחזור לאותה נקודה ביחס לכוכב (שמש) כלשהו.
בעת והירח מקיף את כדור הארץ - מקיף גם כדור הארץ את השמש.
אומנם לאחר 27.5 יום הירח מגיע לאותה נקודה דמיונית בחלל ביחס לכוכב רחוק מסויים, אולם ביחס לשמש (שהינה קרובה מאוד לכדור הארץ) הירח נמצא מעט בפיגור, מכיוון שכדור הארץ הספיק להתקדם.
זו הסיבה שלאחר 27.5 יום מופע הירח נראה שונה לצופה מכדור הארץ.
לשם "סינכרון" מופעיו, על הירח לעבור זמן ממוצע של 29.5 יום. פרק זמן זה מכונה בשם חודש סינודי (Synodic). אורכה של שנה ירחית שהינה בעלת 12 חודשים סינודיים, הינה כ- 354 יום או 29.5x12.
מופעי הירח נגרמים כתוצאה מכך שהשמש מאירה בכל פעם חלק אחר של פני הירח. בכל עת מואר חצי כדור כאשר מדובר על מקור אור נקודתי, אולם אנו רואים את "קו האור" נע על פני הירח בעת השמש מאירה את חלקיו השונים. לקריאה נוספת : ליקוי ירח.
לירח אין "צד חשוך", אולם ישנו צד רחוק, אותו לא ניתן לראות מכדור הארץ.
בכל פעם חלק אחר מהירח (חצי) הינו מואר, וחציו השני חשוך. אנו רואים את מופעיו של הירח באופן אחר בכל יום בחודש מכיוון שאנו צופים עליו מנקודת יחוס אחת.
הדרך היחידה לצפות בצד הרחוק של הירח תהיה לשלוח לשם חללית שתשלח תמונותיה לכדור הארץ.
למעשה - צופה בכדור הארץ יכול לראות יותר מ 50% (חצי) מפניו של הירח, זאת מכיוון שהירח מתנדנד ביחס אלינו, תופעה המכונה בשם ליבראציית הירח.
בגלל שכוח המשיכה על פני הירח קטן יותר פי 6 מאשר על פני כדור הארץ, אדם שמשקלו 100 ניוטון על פני כדור הארץ, ישקול רק 16 ניוטון וחצי על פני הירח. מחשבון - כמה אשקול על פני כוכבי הלכת
הסבר אודות הפוסטר
בעיגול הפנימי - ניתן לראות את הירח (שחור לבן), כפי שמואר על ידי השמש (תמיד חצי כדור מואר), במקרה זה השמש נמצאת מימין ומאירה לכיוון שמאל ביחס לירח.
בעיגול החיצוני - ניתן לראות את הירח (צבע), כפי שנראה על ידי הצופה בכדור הארץ.
השימוש בכפוף לתנאי השימוש ותקנון האתר.
- המאמר המורחב: מופעי הירח במהלך החודש העברי